Att arbeta med ull, tvätta/bereda den och spinna är en passion och att sedan arbeta med det färdiga materialet är en härlig känsla.
Ullfiber har många fina egenskaper vi kan dra nytta av. Ull och garner i alla former är en fascination och användingsområdena är oändliga. Att sticka, virka, väva och på andra sätt arbeta med dem kan jag aldrig tröttna på.

Att spinna är dessutom meditation!

 

 Varför handspinna ett garn....

....när man kan köpa redan spunnet garn i en butik?
Det handlar mer om ett hantverk än ett handarbete, en spånad som har en mycket lång historia och som för mig blev (från att vara en hobby) en stor passion.
Det som är så fascinerande är också att jag aldrig blir fullärd, det finns så mycket att fördjupa sig i både vad det gäller ullen och spinnandets konst.
Uttråkad kan jag garantera att man aldrig blir.

Många är vi som kan intyga att då vi sitter vid spinnrocken kopplar både kropp och huvud av, får vila. 
Fötter och händer får en lugn och konstant rytm, det är som att bli vaggad och man hamnar nästan i  trans.
Vi mår helt enkel bra av det och samtidigt skapar våra händer trådar och garner från den underbara ullen som vi sedan kan göra vackra saker av.

Det är handens arbete och hjärtats glädje!

 

Det liv jag lever är fyllt av handarbete, det finns inte ett enda rum hemma hos mig som inte har spår av det.
Där ligger garnnystan, stickor, virknålar, skissblock fyllda av idéer, högar med ull, spinnrockar, vävstolar och mer därtill. 
Alla dessa ting hamnar på lediga ytor men jag misstänker starkt att det förökar sig i smyg också.

Vår, sommar och höst är det ulltvätt utomhus av de fällar jag införskaffat, den rena ullen förvarar jag så att jag kan klämma och känna på den. Ibland talar den direkt om vad den vill bli, ibland är den gåtfull och håller det för sig själv ett tag. Det händer också att den vill bli spunnen på en särskild spinnrock (en del ull har krav må jag säga) och då är det bara att finna sig, för den blir bäst om den får som den vill.
Jag har ett nära samarbete med ett flertal fårägare vilket ger både dem och mig fördjupad kunskap i ullens fantastiska värld. Kurser i ullkunskap deltar jag på så ofta jag har möjlighet samt samarbetar med människor som har ägnat hela sitt liv att arbeta med ull.

Jag har handarbetat sedan jag var barn och många timmar har spenderats över böcker och händernas arbete.
Då jag en gång i tiden bestämde mig för att lära mig spinna hade jag ingen aning om att det skulle bli en sådan passion och inte hade jag en aning om att jag så småningom skulle lära andra. 
Nu har jag tagit steget fullt ut med eget företagande och kurserna är i fokus.
Tiden begränsar ibland mina egna lekar med ull och spinnrock men jag njuter lika mycket av att planera ett projekt....eller flera!

Jag hoppas att jag får träffa just dig på en av kommande spinnkurser. Du som också vill komma vidare, utveckla din talang och få djupare förståelse för spånaden.
Du är varmt välkommen!
Företaget innehar F-skattsedel